Terroir

Terroir  sprowadza uroki wina do szkiełka i oka czyli do przetłumaczenia niewytłumaczalnego piękna smaku i jakości. Mowa tu o  takich czynnikach jak: gleba, ukształtowanie terenu i dostęp do cieków wodnych, ale również klimat i sposób prowadzenia winnicy.  Tereny górzyste a dolina czy chłodniejsza północ a gorące południe to niezaprzeczalnie bezpośrednio wpływa na rodzaj i styl wina. Jednak terroir to modny akcent, który wykracza o wiele dalej czyli dzieli nas po sąsiedzku. I tak nasze wina będą miały wyjątkowe. Terroir o czym również poinformuje Was nasz sąsiad wskazując na swoje własne ciekawe i wyjątkowe terroir.

Jest to unikalne połączenie klimatu, gleby,budowy geologicznej, odmiany winogron, a także o czym już wspomniałam metod uprawy. Wiedza geograficzna lub doświadczenie podróżnika niewątpliwie przyjdzie tutaj z pomocą Waszej wyobraźni. Cóż czy jest się miłośnikiem wina czy klasyfikacji cudnie jest odkryć w kieliszku czy wino pochodzi z lessów, wapieni czy winnica jest wyżej położona, poczuć wiatr i morską bryzę. Jeśli dodatkowo poczujemy pasje i charakter człowieka, który to wino wytworzył możemy ze spokojem zatopić się w kontemplacji terroir.

Klimat

Klimat jest ważnym czynnikiem, ponieważ sprzyja wzrostowi winorośli, a tym samym jakości wina. Klimat winnicy w Prowansji to – klimat śródziemnomorski prowansalski. Charakteryzuje się: małymi różnicami temperatury w ciągu roku, lata są gorące i suche, a średnie nasłonecznienie wynosi ponad 2700 godzin rocznie. Opady deszczu są raczej rzadkie, głownie jesienią, choć w ostatnich latach ilość opadów wzrasta zdaniem niektórych, a zdaniem innych maleje. Wiatry bywają silne, a mistral zdobył już palmę pierwszeństwa w popularności opowiadań.

Gleba

Słowo, które się nasuwa to różnorodność: wapienne osady morskie, Massif de Maures i Tanneron to gleby składają się z łupków, granitów, piaskowców i piasków aluwialnych. Wokół góry Sainte-Victoire gleby to wapień, piaskowiec i glina. W pobliżu Bassin du Beausset i w Bandol są wapienne, jurajskie i piaskowiec. Wszędzie słabe gleby, bez nadmiaru wilgoci, dobrze osuszone, ale często wrażliwe na erozję.

Share this: